Webinar

TINGENES TILSTAND

14-03-2021
/
Online - Volda, Norge (NO, DE, UK, SE, ES)
Webinar om objektets rolle innen forskjellige kunstformer

Tingenes Tilstand er et tilbud til alle kunstnere innen alle kunstfelt. Det er en unik mulighet til å bli kjent med praksis og tilnærminger på tvers av sjangre og uttrykk. Og ikke minst, utforske et spennende tema.

Er et kunstverk alltid et objekt? Og hvordan forholder kunstnere innen forskjellige kunstformer seg til bruk av ting og for eksempel; tang?

Sosialantropolog Håkon Fyhn vil gi en filosofisk innledning til verkstedet. Kom og delta i kunstpraksis sammen med spennende og erfarne internasjonale kunstnere! Moderator for verkstedet er Marit Ulvund, Senterleder Seanse.

Tingens Tilstand var ment å gjøres som et fysisk verksted, men vi har på grunn av restriksjoner på Covid-19 valgt å gjøre det om til et webinar.

Webinaret er ferdig men du kan se det i sin helhet under:

Det eksisterer ulike forståelser og praksiser for hvordan objekter håndteres. Et regigrep i teater er å omskape en gjenstands mening i forhold til en aktuell kontekst. Visuell kunst står på et vis i en særstilling fordi kunstobjektet ofte bevares for ettertiden i et museum, et galleri eller privat hjem. Musikk-komposisjoner som noter og drama som tekst kan også bevartes, men konserten og teaterforestillingen er flyktig og oppleves bare i øyeblikket. En stor del av samtidens teater og dansekunstforestillinger er basert på fysiske og visuelle uttrykk og er dermed “objekter” som kan forsvinne i historien. De kan dokumenteres gjennom foto og film, men det kan aldri bli helt det samme.

"Alt som er dødt dirrer. Ikke bare tingene til poesi, stjerner, måne, tre, blomster, men til og med en hvit bukseknapp som glitrer i en sølepytt i gaten … Alt har en hemmelig sjel, som er stille oftere enn den snakker"

Wassily Kandinsky

Russian painter and art theorist

Et fellestrekk på tvers av kunstartene er at objekter «besjeles» og får en ny og annen kraft. I figurteater og animasjonsfilm animeresobjekter og figurer, de blir «bli gitt liv». Dette minner om barnets lek hvor både animering og besjeling av objekter benyttes når roller og handlinger blir utforsket. Barn øver seg på livet både konkret og emosjonelt. Barn og unge som publikum er derfor ofte åpne for objektenes flertydighet også i profesjonell kunst.

Program

Onsdag 24. mars

Kl.12.00 - 12.15

Velkommen og kort info om tingenes tilstand
- Introduksjon av Marit Ulvund

Kl. 12.15 - 12.55

Keynote - Håkon Fyhn

Kort pause

Kl. 13.00 - 13.40

Presentasjon - Andrés Galeano

Kl. 13.40 - 14.20

Presentasjon - Rachel Warr

Kort pause

Kl. 14.30 - 14.55

Panelsamtale

Kl. 14.55 - 15.00

Takk alle sammen for i dag og velkommen i morgen

Torsdag 25. mars

Kl.12.00 - 12.10

Introduksjon for dagen
- Marit Ulvund

Kl. 12.10 - 12.50

Presentasjon - Karstein Solli

Kort pause

Kl. 12.55 - 13.35 Presentasjon - Johannes Bergmark

Kort pause

Kl. 13.45 - 14.25

Presentasjon - Angie Hiesl

Kl. 14.25 - 14.50

Panelsamtale med alle fem artistene

Kl. 14.50 - 15.00

Innkalling og avsluttende refleksjoner - Marit Ulvund

Kl. 15.00

Slutt på dagen, takk for at du deltok

KUNSTNERE

Andrés Galeano

Spania –Visuell kunst

andres

Andrés Galeano ble født i Mataró (Spania) i 1980 og bor nå i Berlin og Barcelona. Han har en filosofigrad ved Universitetet i Barcelona, ​​et fotografidiplom ved Freie Fotoschule Stuttgart og en skulptur/fri kunstgrad ved Kunsthochschule Weißensee Berlin. Han jobber med foto, video, installasjon og performance og har realisert utstillinger og forestillinger i hele Europa, Latin-Amerika, USA og Canada. I 2011 ble han belønnet med Mart Stam-prisen i Berlin.

Andrés Galeano

Angie Hiesl

Tyskland – Dans/visuell kunst

angie

Angie Hiesl vokste opp i Venezuela, Perú og Tyskland. Hun har bodd og jobbet i Köln siden 1975. Siden 1980-tallet har hun jobbet som regissør, koreograf og performance- og installasjonskunstner. I Tyskland var hun en av de første artistene som utviklet prosjekter for dans og teater kun i stedsspesifikke omgivelser. Gjennom ulike undervisningsaktiviteter ved internasjonale akademier og universiteter viderefører Angie Hiesl sin kunstneriske tilnærming.

Angie Hiesl

Rachel Warr

Storbritannia – Figurteater/teater

rachel

Rachel Warr er en teaterregissør og dramaturg fra Storbritannia. Hun spesialiserer seg på dukketeater, inkludert stang, skygge, lys, strenger, hansker og objekter. Produksjonene hennes har blitt presentert over hele Storbritannia og i Singapore, Tyrkia, Tsjekkia, Frankrike, Romania og Canada. Rachel jobber med flere tverrfaglige forskningsprosjekter med kirurgiske team, forskere, en tryllekunstner og produktdesignere. Arbeidet hennes har vunnet en RTS Craft and Design Award. Hun er direktør for Dotted Line Theatre, stipendiat ved V&A Museum og Performer in Residence ved Centre for Performance Science (Royal College of Music/ Imperial College London)

Rachel Warr

Johannes Bergmark

Sverige – Musikk/scenekunst

bergmark

Johannes Bergmark er en tverrfaglig kunstner fra Stockholm (Sverige). Han jobber som fri improvisator, eksperimentell musikkinstrumentmaker, lydpoet, tekst-lydkomponist, workshopleder, foreleser og skribent. Han har bakgrunn fra butoh, teater og spøk. Pianotekniker. MFA i musikk. Drivkraften bak instrumentproduksjonen hans er en improvisatorisk praksis og en surrealistisk holdning: skape poetiske, materielle grensesnitt for utforskning og eventyr, inkludert funne objekter som blir aktører i musikalsk objektteater.

"Jeg leker med øynene og lytter med hendene”.

Johannes Bergmark

Karstein Solli

Norge – Dans/scenekunst

karstein solli

Karstein Solli er en norsk scenekunstner, koreograf og adjunkt i skuespill, drama og teaterformidling. Han har mime- og teaterutdanning fra Ecole Jaques Lecoq i Paris, Desmond Jones School of Mime, London og Mime-avdelingen ved State Theatre School i Amsterdam (1982-86). Siden 1987 har han produsert soloforestillinger og hatt store produksjoner i regi. Solli er høgskolelektor ved Høgskolen for dans og koreografi i Oslo som gir en bachelorgrad i dansekunst og koreografisk tenkning. Fra 2009 har Solli vært kunstnerisk leder i Seanse.

Karstein Solli

Marit Ulvund

Norge - Direktør/mentor

marit ulvund

Marit Ulvund er førsteamanuensis/PhD i teater, utdannet i Norge, USA og Australia. Hun har lang erfaring med kunstprogram i barnehage og barneskole, som bl.a universitetslektor, dirigent for internasjonal universitetskunst i utdanningsprosjekter, og regissør og historieforteller i teaterforestillinger. Marit jobber som direktør og mentor ved Seanse Art Center, et nasjonalt senter som arrangerer artist in residencies, kunstverksteder og nasjonale/internasjonale konferanser, og hun er en av grunnleggerne av de globale internasjonale undervisningskunstnerkonferansene og ITAC-samarbeidet.

Marit Ulvund