Verksted

LYS SKYGGE MØRKE

24-11-2023
/
Blackbox - Turneteateret, Verdal
LYS, SKYGGE & MØRKE er et tverrkunstnerisk tilbud til kunstnere innen alle kunstfelt. Det er en unik mulighet til å bli kjent med praksis og tilnærminger på tvers av sjangre og uttrykk. Og ikke minst, utforske et spennende tema.

Hvordan forholder de forskjellige kunstartene seg til fenomenene lys, skygge og mørke? Vi tenker på alt fra den helt konkrete praksisen med lysdesign og skyggeteater i scenekunsten og dans, bilde og fotokunstens praksiser, og det metaforiske og symbolske språket i litteratur, tekst eller film.

  • Når og hvor er lys, skygge eller mørke sentral og inngår som viktig del av, og i formidlingen?
  • Hvilke arbeidsmetoder kan deles og erfares mellom kunstnere fra ulike felt?

Lys, Skygge & Mørke er et tverrkunstnerisk verksted for profesjonelle kunstnere innen ulike felt og andre kunstfaglige interesserte. Et tilbud til studenter i fra dans, drama, teater, litteratur, billedkunst, musikk og annet. Kunstverkstedet er lagt opp slik at alle både mentorer og deltakere følger verkstedene i løpet av dagen. Verkstedene er praktiske og vi vil erfare og oppleve gjennom samhandling.

De inviterte kunstnerne Steve Tiplady , Annette Saugestad Helland og Christian Sunde vil dele av sin erfaring og praksis som til sammen vil dekke områdene scenekunst, litteratur, illustrasjon, musikk og visuell kunst/skulptur. Uavhengig av din rolle som profesjonell kunstner, student eller annet vil det i løpet av dagen skapes muligheter for både en spennende, morsom og faglig tilnærming med mål om å inspirere til overføringsverdi i eget ståsted.

Arrangement vil foregå på norsk og på engelsk og er et samarbeid mellom Seanse, Dans i Trøndelag og Turneteateret.

BILDER FRA STEVE TIPLDADY SITT VERKSTED

BILDER FRA CHRISTIAN SUNDE SITT VERKSTED

Program

Kl. 9.30 - 10.00

Velkommen fra Seanse, Turneteateret og Dans i Trøndelag.

Introduksjon av gjestende verksted holdere og kort presentasjonsrunde av deltagere

Kl. 10.00 - 11.15

Verksted: Steve Tiplady

Kl. 11.15 - 11.30

Kort pause - Kaffe/Te

Kl. 11.30 - 12.45 (avlyst pga sykdom)

Verksted: Annette Saugestad Helland

Kl. 12.45 - 13.45

Lunsj i Foajen

Kl. 13.45 - 15.00

Verksted: Christian Sunde

Kl. 15.00 - 15.15

Kort pause

Kl. 15.15 - 16.00

Avrundende felles samtale og refleksjoner mellom verkstedholdere og deltagere med Karstein Solli fra SEANSE.

Kl. 16.00 - 18.00

Frivillig: Lounge for de som ønsker å ta praten videre

Hvor skulle man mer enn her i Norden søke lysets hjelp. Gjennom lange måneder trykker mørket oss. Ethvert følsomt menneske kjenner seg noe redusert under mørketiden, og da er det vi kan hjelpe våre medmennesker ved å nytte de ressurser teknikken byr oss for å dempe den psykiske mørkevirkning

Arvid Lippestad

Tanker om lys (1959) - Utgitt av LUMA Norsk Glødelampefabrikk AS

KUNSTNERE

Steve Tiplady (EN)

Steve Tiplady
Skyggeteater

Puppeteer and director Steve Tiplady is Co-Artistic Director of Indefinite Articles with Sally Todd. Indefinite Articles made its Royal Opera House debut in 2013 on The Firework-Maker’s Daughter, for which Tiplady is puppet director and puppeteer. Tiplady has devised and performed in all Indefinite Articles productions, in which he has performed for over 20 years with over 2000 performance in 15 countries. Steve has had a longstanding interest in shadows, he has given shadow workshops across the world and directed many shows. He has also worked as a shadow consultant for major UK theatre companies Improbable, Oily Cart, Complicite, Opera North and the RSC.

Read more about Steve

Indefinite Articles - The magic Lamp
Indefinite Articles - The magic Lamp

Annette Saugestad Helland (NO)

Annette Saugestad
Illustrasjon/Litteratur

Annette Saugestad arbeider som forfatter, illustratør, regissør og animatør, med bildebøker og animasjonsfilm. Hun er tilknyttet Illustratørene, Mikrofilm og True Fiction, og jobber med blant annet Gyldendal og Aschehoug. Hun jobber hovedsakelig med bøker og filmer rettet mot barn og ungdom, og har lang erfaring med og stort engasjement for denne målgruppen. Hun veksler mellom arbeid med bøker, film og digitale prosjekter, og har også nylig illustrert bildeboken Karin og Mørket, med tekst av Janne Camilla Lyster, og har regi på kortfilmen Mørkredd, produsert av True Fiction. Hun vil ta utgangspunkt i erfaringer fra disse to arbeidsprosessene i verkstedet, og jobbe med temaet innenfor tekst og bilde.

Les mer om Annette

Karin og Mørket
Karin og Mørket

Christian Sunde (NO)

Christian Sunde
Skulptur/visuellkunst

Christian Sundes kunst er fordelt over hele Norge; Han er en velrennomert kunstner med mer enn trettifem større utsmykkingsoppdrag på både private og offentlige arenaer. Sunde er en kunstner som konstant eksperimenterer med en mengde forskjellige media og materialer. Den absolutt største delen av Sundes kunst er stedsspesifikk. Han er en kunstner som trives best når han må tilpasse sine ideer og sin kreativitet til et definert fysisk rom. Han har en håndverksmessig glede ved å finne ut hvordan et gitt materiale kan nyttes og manipuleres for nå sitt maksimale potensiale. Enten det er tre, akrylplast, papri, LED-lys eller metall, er Sundes arbeider solide eksempler på resultatet av tålmodig og hardt arbeid.

Les mer om Christian

On the Edge Obrestad
On the Edge Obrestad
Karstein Solli - Svartstråle
Karstein Solli - Svartstråle

Moderator - Karstein Solli

Kunstnerisk leder for Seanse

Moderator for oppsumeringen med refleksjoner vil bli holdt av Karstein Solli. Han er en norsk scenekunstner, koreograf og førstelektor i skuespill, drama og teaterkommunikasjon. Han har mime- og teaterutdanning fra Ecole Jaques Lecoq i Paris, Desmond Jones School of Mime, London og Mime-avdelingen ved Theatre School i Amsterdam (1982-86). Siden 1987 har han produsert soloforestillinger og gjennomført større produskjoner i egen regi. Sist kjent for produksjonen, Rock-me-Baby (0-5år). Solli har lang tid som underviser ved mange ulike og anerkjente kunstinstitusjoner både i Norge og utland. Fra 2009 har Solli vært kunstnerisk leder i Seanse.

«Når du slukker lyset, får du et strålende eksempel på mørke»

Vainö Nuorteva (1889-1967)

Finsk forfatter og redaktør

Coverbilde: Christian Sunde.
Lyskule og figurer: Annette Saugestad.

Seanse Logo

turne

Dans i trøndelag