Seanse arbeider for kvalitet i kunst for og med barn og unge.
Seanse er en nasjonal utviklingsarena for kunstproduksjon innen alle sjangre. Foruten kunstneropphold arrangerer vi kunstnertreff, kunstverksted, konferanser, webinar, og en Småkunstfestival hvert 3. år (barn 0-6 år). Seanse har mange samarbeidspartnere, og har initiert det internasjonale nettverket ITAC Conferences and Collaborative.
Kontakt oss
E-post: info@seanse.no
ANSATTE
Marit Ulvund
Telefon: 70 07 53 65
Mobil: 930 69 526
E-post: mu@hivolda.no
Senterleder Marit Ulvund har doktorgrad i teater og er en av de første i Norge til å oppnå graden basert på et praksisledet forskningsprosjekt. Hennes forskning viste at ekkoteater, en teatermetode hun selv har utviklet, kan støtte utviklingen av narrative og performativ kompetanse hos elever i skolen, og at dette er direkte relatert til lærerens kompetanse og didaktiske tilnærming. Den understreket også betydningen av «å fortelle seg selv» for å kjenne seg selv, og verdien av å lære gjennom kroppslige handlinger. Marit har erfaring som regissør og forteller i egne musikk- og teaterforestillinger, leder av internasjonale kunst og utdanningsprosjekter, og som foredragsholder. Hun er utdannet ved UiO, MF og NTNU i Norge, University of Minnesota i USA og Queensland University of Technology i Australia.
Karstein Solli
Mobil: 905 95 459
E-post: sollik@hivolda.no
Kunstnerisk leder Karstein Solli er scenekunstner og førstelektor i skuespill, drama og teaterkommunikasjon. Han er utdannet ved Ecole Jaques Lecoq mime og teaterskole i Paris, Desmond Jones School of Mime i London og Teaterhøgskolen avdeling mime, Amsterdam. Karstein har siden 1987 utviklet sjangeroverskridende danse- og teaterforestillinger. Karstein har undervist ved Norges Musikkhøyskole, Den Norske Balletthøyskole, Høgskolen i Oslo og vært linjeleder Skuespill ved Akademi for Scenekunst i Fredrikstad. Han mottok Pressens Kritikerpris for forestillingen «To-to, det var nok idretten som tok knekken på meg” i 1992 sammen med koreograf Marius Kjos. Karstein ble mottaker av Statens Garantiinntekt for Kunstnere i 1997, og har turnert med forestillinger i 15 land.
Kristian Glomnes Selon
Telefon: 70 07 54 83
Mobil: 91 31 99 30
E-post: kristian.glomnes@hivolda.no
Produsent Kristian jobber for at barn, unge og andre skal kunne oppleve og uttrykke seg gjennom kunst på best mulig måte, ved å arrangere kunstneropphold, seminar, webinar kunstverksteder, kunstnertreff, og konferanser. Kristian er utdannet dramapedagog i tillegg har han utdanning fra NTNU med IKT i undervisning", markedsføring, økonomi & IT-ledelse fra BI. Med denne bakgrunnen ønsker han å styrke kunstensrolle i utdanningen, og tror på utvikling og samarbeid mellom kunstfeltet og skole. Med forkjærlighet for teknologi og dramapedagogisk tilnærming ser han mye forbindelser mellom feltene, spesielt verdien av fiksjon og rollespil, enten det gjelder i dataspill og/eller drama, noe som har resultert i en webinar serie om gaming på tre deler. Alle webinarene ligger ute i sin helhet og ble gjennomført i 2021-22.
Som kunstproduksjonsarena er Seanse et tilbud som tilsynelatende er unikt, gjennom en kombinasjon av opphold, kunstnerisk og pedagogisk veiledning, økonomisk støtte og testvisning.
Telemarksforskning
Evaluering av Seanse
OM SEANSE
Seanse ble etablert i 2004 som en videreføring av Prøvekluten (2004-2008) og for å styrke tilbudet av kvalitetsproduksjoner til Den kulturelle skolesekken. Fokus var å tilby kunstneropphold, men også arrangere kunstnertreff, kunstfaglige seminar og konferanser. Tiltaket startet som et samarbeid mellom Møre og Romsdal-fylke og kunstfaglig kompetanse ved Høgskulen i Volda. Vi vet at gode kunstopplegg for barn. unge og andre bidrar i utvikling av evne til problemløsning, innovasjon, kritisk tenking og tilpasningsdyktighet. Kunst er viktig som en vei til ny erkjennelse og dypere forståelse. Gjennom formidling av barnefaglig kompetanse, utprøving av nye kunstpraksiser, forskning, konferanser, seminarer og støtte til kvalitetsproduksjoner jobber vi for bedre kunst for og med barn og unge.
Siden 2004 har vi hatt 848 kunstnere involvert i rundt 390 produksjoner fra alle sjangre og landsdeler på kunstneropphold hos oss. Våre opphold blir arrangert i uke 24, 25, 42 og 43. Som del av vårt arbeid for barn, unge og andre, samarbeider vi også med internasjonale aktører om å bringe erfaringer og inspirasjon utenfra hit. Seanse har med bidragsytere fra innland og utland arrangert fire Småkunstfestivaler, med den første i Oslo 2012, Ålesund i 2015, Trondheim i 2018, og Oslo i 2021. Den siste var i samarbeid med Den Norske Opera og Ballett og Ultima Festivalen i tillegg til visninger hos blant annet Deichman Bjørvika.
Oversikt over tidligere arrangement finner du her.
Internasjonalt
Seanse har mange samarbeidspartnere, og har initiert det internasjonale nettverket ITAC Conferences and Collaborative. I 2012 gjennomførte Seanse et prosjekt kalt «Teaching Artist Norway», som til slutt skulle bli tidenes første internasjonale Teaching Artist Conference, utviklet i nært samarbeid mellom Eric Booth (USA) og senterleder for Seanse Marit Ulvund. The First Internatioanl Teaching Artist Conference (ITAC1) inneholdt et praktisk-kunstnerisk fokus og internasjonalt perspektiv, og fikk umiddelbart en entusiastisk mottakelse fra kolleger over hele verden. Derfra har ITAC utviklet seg til en global organsiasjon som støtter kunstprosjekt fra hele verden og er med på å fremme arbeidet til feltet. Etter ITAC1 har den blitt avholdt hvert andre år:
- ITAC2 2014 Brisbane - Arrangert av Queensland Performing Arts Center og Queensland University of Technology.
- ITAC3 2016 Edinburgh - Arrangert av Creative Scotland og Paul Hamlyn Foundation.
- ITAC4 2018 New York - Arrangert av Carnegie Hall, DreamYard og Lincoln Center Education.
- ITAC5 2020 Seoul - Arrangert av Korea Arts & Culture Education Service (KACES) og satset på å produsere ITACs første digitale konferanse, som svar på Covid-19.
- ITAC6 2022 Oslo - Arrangert av Seanse med både en fysisk og digital del.
I 2022 kom ITAC6 tilbake til Oslo, hvor det hele startet 10 år siden. Der hadde vi gleden av å samle mennesker fra 35 land med om lag 200 deltakere og 260 personer involvert i programmet, pluss Lørenskog skolekorps med 40 flotte ungdommer. Mer info, bilder og video fra ITAC6 her.
ITAC7 er planlagt for 2024 5-7 september arrangert av Centre for Arts and Social Transformation, University of Auckland i New Zealand sammen med ITAC Collaborative og andre. Mer info om dette finner du her
Min Barndom er et flerårig internasjonalt kunstprosjekt om barndom og barns fortellinger. Gjennom Min Barndom samler og sammenholder vi verbale og kroppslige uttrykk for og om barndom fra flere land og forskjellige kulturkontekster. Gjennom praktiske kunstverksteder finner og dokumenterer vi barnas egne fortellinger, sanger og bevegelser. Til nå har vi vært i Ilhéus og Garça, Brasil og Finnmark og Oslo i Norge. Neste stopp er New Zealand, etterfulgt av USA og Sør-Korea. Mer info om prosjektet finner du her.
Digitalt
Etter Covid-19 ble vi presset til å tenke digitalt som førte til vårt første webinar. Tema var webinaret var Kunstnerøkonomi og selvangivelse, et regionalt samarbeid med Norsk forfattersentrum avdeling Midt-Norge som var tiltenkt fysisk. I 2021 startet vi med webinar serie på tre deler med fokus på videospill, digital kunstproduksjon og framtidsferdigheter forankret i forskning. Vår webinar serie om gaming ble godt mottatt og ligger fortsatt ute for de som vil se:
- The gamer experience of “to be, or pretend to be” – Hvordan går utviklere frem for å lage videospill- eller teaterproduksjon der målet er å gi brukere en alt-oppsluktende følelse/tilstand (immersed)?
- Transferable Skills from Gaming to Real Life – Hva motiverer oss til å spille videospill? Hvilke ferdigheter og kompetanser utvikler du som kan brukes både digtialt og fysisk? Hvilke ferdigheter og kompetanser vil være viktige for fremtiden?
- Spilltanken 2 - "Dataspill som kunstopplevelse og verktøy for læring." Samarbeid med Kulturtanken med fokus på videospill, digital kunstproduksjon og framtidsferdigheter.
Eksterne oppdrag
I 2023 arrangerer vi i samarbeid med Møre og Romsdal Fylke, Kunstnartreffet Kunstnarleg Inspirasjon "Kva er det og kvar kjem det ifrå?
I 2021 gjennomførte vi prosjektet Meir Nynorsk i DKS (NYN2021) et oppdrag vi fekk frå Kulturtanken med et samarbeid mellom Kulturtanken, Vestland fylkeskommune, Vestfold og Telemark fylkeskommune, Møre og Romsdal fylkeskommune og Nasjonalt senter for nynorsk i opplæringa. Syv nynorsk produksjoner kom på et ekstra opphold hos oss for utvikling. I 2013 ble Seanse også engasjert av Den kulturelle skolesekken til å lede INK2013, et landsomfattende initiativ for bedre kunst for og med barn og unge med spesielle behov.
I senere tid har vi sett et økende ønske om veiledning og mentoring fra både produksjoner, kunstprogram, utviklingsprosjekt og annet. På bakgrunn av dette har Seanse startet utviklingen av en mentorordning som kan tilbys til kunstnere, kunstproduksjoner, institsujoner, nasjonale, regionale og kommunale aktører med andre. Tanken er å ha flere kompetente mentorer som kan brukes. Dette ventes klart i 2024.
Seanse er finansiert av Kulturdirektoret/Norsk Kulturfond, Kunnskapsdepartementet, Høgskolen i Volda og Møre og Romsdal Fylkeskommune, samt inntekt fra eksterne oppdrag.
KUNSTFAGLIG RÅD
Eric Booth
Teaching Artist
Eric Booth ble med i Seanses kunstfaglige råd av entusiasme for den høye kvaliteten og utviklingen av Teaching Artistry i Norge. Han er den mest fremtredende lederen og forkjemperen for å Teaching Artistry i USA, og har bidratt til utvikling av feltet i over 30 land. Han var med å starte den første International Teaching Artist Conference i 2012 sammen med Marit Ulvund, senterleder for Seanse som videre har ført til en helårlig organisasjon ITAC Collaborative. Eric har publisert syv bøker, over 40 artikler, publisert Teaching Artist Journal (fagfellevurdert akademisk tidsskrift) og konsultert om Teaching Artistry med over 40 av de største kunstorganisasjonene i USA inkludert 41 år ved Lincoln Center, og år med Carnegie Hall, Juilliard og syv av de ti største orkestrene i USA. Mer info om ITAC og bakgrunnen finner du her.
Karin Augusta Nogva
Billedkunstner
Nogva er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen og Edinburgh College of Art, med Master i Kunst. Hun er aktiv på kunstscene innen ulike genre som for eksempel scenekunstforteling med papirklipp, te-seremoni et tverrfaglig samarbeid med trioen, Noriaki og performativt arbeid som Fuglevokter. I billedkunsten arbeider hun med tegning og grafikk på papir og tekstil. Tematisk er det naturen og miljøet som opptar henne, vårt forbruk og naturen som settas på spill. Hun er inspirert av japansk håndverkstradisjon og har fleire gonger vore på studiereise til Japan.
Nogva har utviklet fleire produksjonar på Seanse som deltakande kunstnar. Hun er spesielt opptatt av dei tverrfaglige mulegheitene dette oppholdet gir og nettverket det skaper. Hun ser at kunsterarar jobbar ofte i sin samtid innan felles tema, men kvar kunstart har sitt instrument. Tverrfagleg samarbeid i ein kunstproduksjon forsterkar fleire sansar for publikum.
Mer om hennes arbeid her
Johannes Joner
Skuespiller
Johannes Joner er en norsk skuespiller, regissør og manusforfatter. Johannes har vært ansatt ved Oslo Nye Teater siden 1988. Tidligere har han arbeidet ved blant annet Nationaltheatret, Torshovteatret, Nordland Teater, Rogaland Teater og TV-teatret. Parallelt har han hatt betydlige og profilerte roller i film og TV-serier. Nylig er han aktuell med spillefilmen HAN som rollen IQ i den populære serien Snøfall. Johannes har vært med i kunstfagligråd siden det ble opprettet, der han vært med på å sette fokus på kunst for barn og unge, deriblant gjennom flere seminarer i inn og utland og generelt arbeid i Seanse. Gjennom Seanse og Høgskulen i Volda har han også tatt eksamen som en av de første Teaching artist i Norge. I 2022 satt han i juryen for utdeling av støtte til prosjekt i ITAC IMPACT: Climate initiative.
Irene Rosenblom
Fagkoordinator for Den kulturelle skolesekken i Trøndelag fylkeskommune
Irene Rosenblom er fagkoordinator for Den kulturelle skolesekken i Trøndelag fylkeskommune, og har tidligere vært musikkprodusent for skole- og barnehage- og distriktsmusikerkonserter i Nord-Trøndelag fylkeskommune.
I flere år ledet Irene fylkets og kommunenes arbeid med Vrimmel kulturfestival. Hun har hatt ansvar for årlige programvisninger, konferanser, kommunesamarbeid, produksjon og programmering innen kulturarv, scenekunst, film, musikk, visuell kunst og litteratur i Den kulturelle skolesekken. Nå er hun prosjektleder for den nasjonale nettverksarenaen SPOR på kulturarvfeltet i Den kulturelle skolesekken.
Ellen Saur
Proffessor - Institutt for pedagogikk og livslang læring NTNU
Ellen jobber i skjæringspunktet mellom pedagogikk, funksjonshemmingsteori, rådgivning og teater. Hun er opptatt av den kritiske dimensjonen i kunnskapsforståelse og kunnskapsutvikling, og særlig hvordan ulike forståelser av kvalitet utspiller seg. Kunst og kultur er en viktig tilgang til kunnskap og forståelse. Hun ønsker å bidra til at dette får plass i oppvekst og utdanning spesielt, og livet generelt. Det fysiske miljøets betydning for opplevelse av mening, inkludering og sosial samhandling er også et interesseområde hvor samarbeid med arkitektur og deignmiljøer er viktig. Teoretisk arbeider hun ofte med utgangspunkt i Bakhtin, Winnicott, Foucault og Braidotti sine arbeider, men er også inspirert av kunst og kulturteori hentet fra blant annet bell hooks og Petra Kuppers. I hennes forskning anvender hun ulike kvalitative metoder, kunstbaserte metoder og diskursanalyse.
STYRET
Odd Helge Mjellem Tonheim
Styreleder - Rektor ved Høgskulen i Volda
Jon Are Steen
Styremedlem - Dekan, Avdeling for kulturfag ved Høgskulen i Volda
Ragnhild Holsvik
Styremedlem - Seksjonsleiar kunst- og kulturformidling ved Møre og Romsdal Fylkeskommune