Seanse arbeider for at alle barn og unge skal kunne oppleve og uttrykke seg gjennom kunst. Vi arrangerer kunstneropphold, seminar, kunstverksteder og konferanser. Vi er lokalisert ved Høgskolen i Volda, og er finansiert av Kunnskapsdepartementet, Kulturdepartementet via Norsk kulturråd, Møre og Romsdal Fylke og Høgskolen i Volda.
Vi tror på en utvidet og bedre kunstpraksis i norsk skole, og på utvikling av samarbeidet mellom kunstfeltet, skole og barnehage. Vi initierte og har ledet den nasjonale satsingen om å bringe Teaching Artist-arbeid til Norge siden 2012 samt å starte opp det internasjonale Teaching Artist nettverket ITAC. Seanse ble engasjert av Den kulturelle skolesekken til å lede INK2013, et landsomfattende initiativ for bedre kunst for og med barn og unge med spesielle behov. Seanses hovedvirksomhet er å støtte produksjonen av kunst for og med barn og unge – siden 2004 har vi hatt nesten 600 kunstnere involvert i rundt 266 produksjoner fra alle sjangre og landsdeler på kunstneropphold.
Som del av vårt arbeid for barn og unge i Norge samarbeider vi også med internasjonale aktører om å bringe erfaringer utenfra hit. Seanse har med bidragsytere fra utlandet arrangert Småkunstfestivalen, som finner sted hvert 3.år, der den første var i 2012 ved Dansens Hus i Oslo, andre var i Ålesund i 2015, tredje var i Trondheim 2018 og neste blir i 2021 i Oslo. Av kunstverksted har vi arrangert «The Writing Body» i Tromsø i 2010 og Oslo 2012, «Animation and puppetry» i Volda 2011-12 og Oslo 2014-2015, «The art of touch» i Oslo 2017 og «The Condition of Things» 2020 som ble utsatt til 2021og omgjort til webinar. Vårt første webinar ble Kunstnarøkonomi i samarbeid med Norskforfattersentrum. Med nedstengingen har Seanse hatt et særlig fokus på digitale produksjoner og gaming som har resultert i en webinar serie på tre deler. «The gamer experience of “to be, or pretend to be”, Transferable Skills from Gaming to «Real Life», og den tredje i samarbeid med Kulturtanken planlagt Januar 2022. Som en del av ITAC HUBs med Lincoln Center Education, Centre for Arts and Social Transformation, New Zealand, og KACES leder vi nå et internasjonalt utvekslingsprogram for kunstnerlærere.
Vi vet at gode kunstopplegg for barn og unge bidrar i utvikling av evne til problemløsning, innovasjon, kritisk tenking og tilpasningsdyktighet. Kunst er viktig som en vei til ny erkjennelse og dypere forståelse. Gjennom formidling av barnefaglig kompetanse, utprøving av nye kunstpraksiser, forskning, konferanser, seminarer og støtte til kvalitetsproduksjoner jobber vi for bedre kunst for og med barn og unge.