Spilltanken 2

13. januar slår Seanse sammen sin webinarserie om dataspill med Kulturtankens dataspillkonferanse, og vi inviterer til en digital konferanse med perspektiver fra inn- og utland på dataspill som kunstopplevelse og som verktøy for læring.

Dataspill som kunstopplevelse og verktøy for læring.

Digital-konferanse
Dato: 13. januar 2022
kl. 09.30 til 14.30

Mange lærere, kunstnere og formidlere er interesserte i mulighetene dataspill gir, både for bruk i fag, og som kunst- og kulturopplevelser. Skolen som arena betyr gode muligheter for spillformidling både gjennom læreplanmål, dannelsesoppdraget, og Den kulturelle skolesekken (DKS). Samtidig finnes det mange begrensninger i skolen som handler om tid, infrastruktur, kompetanse og økonomi.

Målet med Spilltanken 2 er å inspirere lærere, kunstnere, formidlere og spillskapere til å utvikle, tilpasse, og se mulighetene for dataspill i skolen.  

Gjennom internasjonale og norske foredragsholdere, videoeksempler, kunstneriske innslag og panelsamtaler skal vi snakke om dataspill, belyse spesielt interessante spilltitler, og se hvordan dataspill kan samspille med andre kunst- og kulturuttrykk. 

Første halvdel av konferansen foregår på engelsk, med et overordnet blikk på konferansens temaer. Andre halvdel av konferansen foregår på norsk, og fokuserer på norsk skole og DKS.  

Konferansen er gratis, og avholdes på Zoom.  

HER KAN DU MELDE DEG PÅ

Elin Festøy - portrett

Programleder: Elin Festøy

Festøy er kreativ produsent i Teknopilot. Selskapet mottok BAFTA-prisen for spillet «My Child: Lebensborn». Spillet ble pilotert i DKS i 2019.

Festøy er også stipendiat ved Den norske filmskolen

Bekreftede programposter:

Brenda Romero - portrett

Brenda Romero

Are Games Art?

As cultural objects, games date back to at least 3000 BC, and video games date back to the 1950s. This talk explores the reasons that games are indeed an art form, examines authorial intent and player agency, and considers whether games are perhaps the greatest art form of all.  

Brenda Romero is a BAFTA award-winning game director, entrepreneur, artist and Fulbright award recipient. As a game director, she has worked on 50 games and contributed to many seminal titles, including the Wizardry and Jagged Alliance series and titles in the Ghost Recon, Dungeons & Dragons and Def Jam franchises. Away from the machine, her analog series of six games, The Mechanic is the Message, has drawn national and international acclaim, particularly Train and Siochán Leat, a game about her family’s history, which is presently housed in the National Museum of Play.

In addition to a BAFTA and a Fulbright, Romero is the recipient of multiple lifetime achievement awards, a Grace Hopper Award, a GDC Ambassador Award, and many of the games she has contributed to have won numerous awards. Romero is CEO and co-founder of Romero Games based in Galway, Ireland.

Miguel Angel  - portrett

Miguel Angel Sicart

Play Worlds: making sense of the world by playing

Playing is making sense of the world. When we play, we learn about what surrounds us and how to relate to it. Learning by playing is a powerful way of developing new knowledge, but it also has its risks and challenges. In this talk I will present a philosophical understanding of the powers of play as a way of making sense of the world.

Miguel Sicart is Associate Professor at the Center for Computer Game Research at IT University Copenhagen. He is the author of The Ethics of Computer Games and Beyond Choices: The Design of Ethical Gameplay, both published by the MIT Press. 

Tobias Staab - portrett

Tobias Staaby

Game-based teaching –  Using games as a tool for reaching curricular learning goals

Tobias Staaby is a high school teacher and a PhD candidate at the University of Bergen. He has been using games as tools for teaching for almost a decade and is a published author on the subject. He is currently working on a dissertation enquiring into how teachers use commercial games for teaching ethics and moral reasoning. 

Maxime Durand - portrett

Maxime Durand

Discovery Tour: Viking Age – an Innovative & Narrative Journey Into the Past

Maxime Durand is a World-Design Director at Ubisoft Montreal. Building his career as a resident historian for the Assassin’s Creed franchise since 2010, he has been focusing his attention on bringing the most enriching historical experiences for players.

Maxime has been at the core of the inception of a new learning game franchise called Discovery Tour, which he has directed since 2018. With these games set in Ancient Egypt, Ancient Greece and now in the Viking Age, learners of any age can immerse themselves in a safe space made with the help of educators, historians, and cultural institutions. Emotion as a vehicle for learning, player agency and learning by doing are at the core of the latest formula presented by Ubisoft.

Mattis Folkestad - portrett

Mattis Folkestad

Den kreative prosessen bak «Embracelet»

Mattis Folkestad er en norsk indiespillskaper som har gjort seg bemerket med spill som Milkmaid of the Milky Way (2017) før Embracelet utkom i 2020. Dataspill er som oftest teamarbeid som kan omfatte titalls og hundretalls mennesker, men Folkestad gjør absolutt alt selv på spillene sine: manus, design, programmering, musikk og markedsføring. Dette gir full kreativ kontroll, og samtidig en rekke utfordringer.

I dette foredraget forteller han om prosessen bak den personlige fortellingen i Embracelet, og hvordan han opplevde å møte elever i DKS.

Odin Nøsen

Videoessays: dataspill, kultur og skole

Spillpedagog Odin Nøsen presenterer tre videoessays om dataspill, kultur og skole. Gjennom eksempler fra ulike dataspill belyser Nøsen noen aktuelle titler for bruk i klasserommet, og hvordan spillene kan kobles til mål fra læreplanen, eller formidles som kunst- og kulturopplevelser. Noen ganger også som både og! 

Nøsen jobber som rådgiver for skole hos oppvekstsjefen i Randaberg kommune, har langt fartstid som spillpedagog og kursholder, medforfatter til boken «Spillpedagogikk» og driver nettstedet www.spillpedagogbanken.no

Paneldiskusjon: kunstmøter med dataspill i Den kulturelle skolesekken 

Møtet med utøvere og formidlere står sentralt i DKS. Men hva er den riktige måten å løse dette på når det gjelder dataspill? Det utdannes ikke spillformidlere i Norge, i spillbransjen er DKS lite kjent, og lærere og utdanningssektor mangler kompetanse på kunstformidling.  
I denne paneldiskusjonen belyses ulike innfallsvinkler til kunstmøter med dataspill i DKS. 

PROGRAMMET OPPDATERES FORTLØPENDE

På nettsiden til Seanse – senter for kunstproduksjon er det mulig å se opptak av de to forrige webinarene med kjente  internasjonale foredragsholdere.