SEMINAR
KUNSTEN Å DELTA
Velkommen til fagseminar med spennende og aktuell tematikk, og med både nasjonale og skandinaviske bidragsytere. Vi åpner opp for dialog og engasjement rundt å skape kunst for de aller yngste.
NÅR & TID:
6. september | 11.00 - 15.30
HVOR: Kulturhuset Oslo
HVEM: Fagfolk, kunstnere, pedagoger, barnehageansatte, studenter mfl.
PRIS: Uten forestilling 150 kr | Med forestilling 300/280 kr
Nb! Ved kjøp av billett til seminaret er det inkludert lunsj og kaffe/te. Når du bestiller billett har du også mulighet å velge hvilken forestilling du ønsker å se. Forestillingen HERMIT er utsolgt.
Velg mellom å se Hermit på Vega Scene kl. 09:30 (UTSOLGT), før-premiere av Lørdagssang på Operaen kl. 10:00 eller Gøy i Gummistøvler på Dansens Hus kl. 10:00.
Billett til forestilling på fredag før seminaret kjøper du sammen med seminar-billetten.
Seminaret tar for seg forskjellige sider ved det å lage kunst for de yngste. Hvordan kan små barn være delaktige som publikum? Å ta del i verket, på hvilke måter det skjer og hvordan dette praktiseres i kunstfeltet har de siste 10-15 årene vært diskutert og skrevet om i mange forskjellige sammenhenger. Begreper som inter- og intra-aktivitet står sentralt både i forskning og i ulike kunstuttrykk for og med små barn.
Seanses dagseminar «Kunsten å delta» ønsker å bringe fram nyere perspektiver på temaet, ved hjelp av inviterte og faglig kompetente foredragsholdere. Det vil også være åpent for spørsmål i fra salen. Kunstnerisk innslag vil være med Eline fra Flying Seagulls. De har lang erfaring i å møte barn og unge gjennom delaktige forestillinger og verksteder i inn- og utland. Seagull sier selv om sin filosofi: «En barndom fylt med lek og glede er en rettighet for alle, ikke en luksus som kun er tilgjengelig for noen og uoppnåelig for andre»
Samtlige bidragsytere på seminaret vil være fra relevante kunst- og forskningsmiljøer, med avsluttende paneldebatt ledet av Hedda Fredly.
Vi ses der!
PROGRAM
9:30
KUNSTOPPLEVELSE |
Velg mellom: Hermit (Vega Scene), Gøy i Gummistøvler (Dansens Hus) eller før-premiere på Lørdagssang (Operaen)
11:00
REGISTRERING | Kaffe/Te
11:15
VELKOMMEN |
Karstein Solli fra Seanse og Moderator Hedda Fredly
11:30
INNLEGG | At lytte med børn – at lade sig berøre af fremtiden
av Pernille Wellent Sørsensen
12:15
LUNSJ
12:45
DELTAGENDE KUNSTNERISK INNSLAG |
Eline Hallem fra Flying Seagulls
13:15
INNLEGG | Hvilken rolle spiller barna i forestillinger for de yngste?
av Leif Hernes
13:45
INNLEGG | Oppmerksomhet er en superkraft - Å lage kunst der barna deltar med hele seg av Ellen Jerstad
14:15
PAUSE | Kaffe/Te
14:30
PANELSAMTALE |
Pernille Wellent Sørensen, Leif Hernes, Ellen Jerstad, Øystein Elle & Lise Hovik
Moderator: Hedda Fredly - Åpent for innspill
15:25
AVSLUTTENDE KOMMENTAR |
Hedda Fredly & Karstein Solli
HVEM?
Pernille Welent Sørensen | Foredragsholder
Er ansatt ved Senter for Pedagogikk, Høgskolen i Absalon, som lærer og forsker tilknyttet forskningsmiljøet bevegelse, kreativitet og estetikk i pedagogisk arbeid. Hun har særlig fokus på barns etiske perspektiver. I oppgaven fra 2021 "På Lytte til børn..." er barn involvert som med forskere. Pernille har 20 års yrkeserfaring innen barnekulturfeltet, med spesielt fokus på scenekunst for barn. Hun er opptatt av hvordan de performative metodene kan bidra til å skape poetisk kunnskap som animerer til å gå på oppdagelse med verden. Pernille er en del av forskningsnettverket BLÆK, styremedlem i dansekompaniet ENSEMBLE og i DRs Musikariets Advisory Board.
Leif Hernes | Foredragsholder
Er koreograf og har bakgrunn som professor i drama ved Institutt for barnehagerlærerutdanning ved OsloMet – storbyuniversitetet. Han har også bakgrunn som barnehagelærer, som danser og koreograf i Dansedesign og pedagog med en rekke produksjoner for scene, film og fjernsyn. Hernes har arbeidet med flere kunstprosjekter for barn, og skrevet og medvirket i en rekke bøker og artikler om kunst, dans og teater – mange med tema om kunst og barn.
Ellen Jerstad | Foredragsholder
Er regissør, scenograf og dramatiker, utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo, Academy of Performing Arts i Praha, Royal Conservatoire of Scotland i Glasgow og Høyskolen for Dansekunst i Oslo. Inspirert av biologi, økologi og mytologi, utforsker arbeidet hennes den menneskelige opplevelsen og brutt forbindelse med natur. Arbeidene er forsøk på håpefulle fremtidsvisjoner gjennom omsluttende sceniske universer. Med fokus på det romlige og audiovisuelle søker hun å integrere publikum i verket, oppløse skillet mellom scene og sal. Jerstad har laget forestillinger for Teater Innlandet, Ultimafestivalen, Vega Scene og Unge Viken Teater i tillegg til åtte forestillinger med scenekunstkollektivet Øy, der hun har vært kunstnerisk leder siden 2014.
Øystein Elle | Paneldeltaker
Er en interdisplinær scenekunstner, med Ph.d. i scenekunst fra Nasjonalt Program for Kunstnerisk Utviklingsarbeid (2017) med tverrkunstnerisk komposisjon som sitt spesialfelt. Aktuell med Rock me Baby under Småkunstfestivalen 2024. Han har en Master of Arts fra Hoogeschool voor de Kunsten, Utrecht i Nederland (1999) og en Bachelor of Arts fra Musikkonservatoriet ved Universitetet i Agder (1996). Øystein Elle har vært tilknyttet Akademi for Scenekunst (NTA), Høgskolen i Østfold, siden 2006, og siden 2017 som førsteamanuensis i musikk og scenekunst med undervisning og forskning ved Fakultet for lærerutdanninger og språk, og Akademi for Scenekunst.
Lise Hovik | Paneldeltaker
Lise Hovik er dramapedagog og arbeider som professor i drama og teater ved Dronning Mauds Minne Høgskole for barnehagelærerutdanning, DMMH og som professor 2 ved OsloMet. Hennes doktorgrad om teater for de aller minste fra 2014 tok utgangspunkt i forestillingen De Røde Skoene, og undersøkte sammen med Teater Fot barneteatrets interaktive og performative estetikk, med fokus på lek og improvisasjon.
Eline Hallem | Kunstnerisk innslag
Eline Hallem er klovn og skuespiller utdannet ved Ecole Jacques Lecoq. Hun spesialiserer seg innen interaktivt teater for barn og unge, og er spesielt interessert i møtet mellom publikum og utøver. Hun har jobbet med Flying Seagulls Norge i 5 år, og jobber lidenskapelig for at alle barn skal ha mulighet til å leke og utfolde seg kreativt.
Karstein Solli | Kunstnerisk Leder SEANSE & Småkunstfestivalen
Er scenekunstner og førstelektor i skuespill, drama og teaterkommunikasjon. Han er utdannet ved Ecole Jaques Lecoq mime og teaterskole i Paris, Desmond Jones School of Mime i London og Teaterhøgskolen avdeling mime, Amsterdam. Karstein har siden 1987 utviklet sjangeroverskridende danse- og teaterforestillinger. Karstein har undervist ved Norges Musikkhøyskole, Den Norske Balletthøyskole, Høgskolen i Oslo og vært linjeleder Skuespill ved Akademi for Scenekunst i Fredrikstad. Han mottok Pressens Kritikerpris for forestillingen «To-to, det var nok idretten som tok knekken på meg” i 1992 sammen med koreograf Marius Kjos. Karstein ble mottaker av Statens Garantiinntekt for Kunstnere i 1997, og har turnert med forestillinger i 15 land.
Hedda Fredly | Moderator
Scenekunstanmelder. Førstelektor i drama ved Høgskolen i Innlandet hvor hun blant annet forsker på hva en lydhør holdning kan bidra til både som forsker, pedagog og kritiker; om det på posthumanistisk vis å sammenvikle seg med omgivelsene kan berike disse virksomhetene. Tidligere medlem av Heddajuryen. Tidligere ansvarlig redaktør for DRAMA - Nordisk dramapedagogisk tidsskrift og Ånd i hanske - Tidsskrift for figurteater. Har en master i drama/teater fra HiB og NTNU + mellomfag i filmvitenskap. Hedda er også ekstern scenekunstkonsulent i Oslo DKS' programråd.
Foto cover: Småkunstfestivalen 2021 - Barnehagebesøk av Manta | Antero Hein